Når du skal købe en skijakke, vil du onpage, at der er to forskellige typer, der er tilgængelige på markedet. Den ene type er det vi kalder en isoleret jakke og den anden er en softshell jakke i god kvalitet. Det mest almindelige spørgsmål vi hører fra folk der skal på skiferie er: “hvilken skal jeg købe?”

Det enkle svar på dette spørgsmål er, at der ikke er noget rigtigt svar. Årsagen til dette er, at hver person har sin egen regulering af kropstemperaturen. Nogle mennesker bliver varme meget hurtigt, og for dem vil en isoleret jakke forårsage dem stort ubehag. Andre bliver dog let kolde, og at have en isoleret jakke er det eneste der giver mening for dem, da en softshell jakke ville gøre dem endnu koldere. Det første skridt til at vælge den rigtige jakke er altså ved at finde ud af, om du er en varm eller kold person af natur. Når du har fundet ud af dette, kan du så kigge på de andre faktorer der spiller ind når du skal vælge den rigtige jakke.

Åndbarhed

Åndbarhed beskriver hvor effektiv en jakke er til at overføre fugt fra indersiden til ydersiden. De samme stofporer, der forhindrer vand i at trænge ind i en jakke, tillader svedmolekyler at undslippe hvilket i sidste ende holder dig varmere.

Åndbarhed måles og angives i gram (g). Måling bestemmes ved at finde det der kaldes ?Moisture Damp Transmission Rate? (MVTR). MVTR står for, hvor mange gram sved per 1 kvadratmeter der kan undslippe en jakke i en 24-timers periode. Jo højere tallet er, jo mere fugt undslipper og jo mere åndbar er den.

Holdbarhed

I modsætning til hvad mange tror, er ski jakker anderledes end din almindelige vinterjakke. Ja, du kan bære din skijakke som din jakke hver dag om vinteren, men hvis du ikke har købt en jakke specifikt til skiløb, vil du hurtigt fortryde at have din almindelige vinterjakke på når du står på ski. Årsagerne til dette er flere, men en af de vigtigste er, at skijakker typisk er produceret med holdbarhed for øje.

Skijakker er fremstillet af tæt vævet nylon eller polyester. Disse materialer er specielt velegnede til hård brug i vinterens elementer. Skijakker er designet til at kunne modstå kraftige vinde og vinterens våde elementer, hvilket er hvad der får konstruktionen af en skijakke til at være anderledes anderledes end din almindelige vinterjakke. Det er også grunden til at skijakker koster mere end de almindelige vinterjakker du finder i stormagasinet.

Med disse tips klar, burde du hurtigt kunne finde den rigtige vinterjakke. Tænk dig om, og vurdér om du typisk er typen der fryser eller har det varmt, og vælg så enten en isoleret jakke eller en softshell på den baggrund. Sørg for at kigge på åndbarheden af jakken før du køber den, og sørg desuden for at købe en rigtig skijakke så den ikke går i stykker efter et par dage på ski.